13.4.07

Epätyypillinen edelläkävijä

Janis Joplin on yksi naispuolisten rock-tähtien edelläkävijöistä, vaikkakin folk ja blues olivat lähempänä Joplinin musiikkityyliä kuin varsinainen rock-musiikki. Hän ei ollut tyypillinen naistähti omassa ajassaan tai nykyajan mitalla.

Joplin oli rumahko, biseksuaalinen, hiomaton, homssuinen, tyylittömästi pukeutuva, epänaismainen, sanavalmis ja älykäs. Hän etsi levottomana onnea elämässään kuolemaansa saakka. Tähden hänestä teki tinkimätön rakkaus musiikin tekemiseen sekä epätyypillinen ja karismaattinen ääni. Useiden tähtien tapaan hänen ongelmanaan olivat huumeet ja alkoholi.

Janis Joplin kuoli suosionsa nosteessa 27-vuotiaana. Yksin, hotellissa, piikitettyään todennäköisesti itseään.

Joplinista on kirjoitettu useampiakin elämänkertoja. Viimeksi lukemani on ehkä realistisin ja epäsensaatiohakuisin. Se on Alice Echolsin "Janis Joplin - Paratiisin arvet". Kirjan esipuheessa Echols lainaa Bob Dylanin sanoja "Jos et usko että tähän paratiisiin pääsymaksu peritään, muistuta niin näytän arvet".

---

Kaikista kuulemistani Joplinin kappaleista [mm. hieno biisi Summertime] itseäni koskettaa jostakin kumman syystä eniten "Mercedes Benz".

Hauskaa on se [laulun sanat tunteville tiedoksi], että Joplinin noustessa suosioon, hän muuten osti itsellensä sittenkin Porschen.

---

Valitettavasti netistä ei löydy elävänä esitettynä kyseistä kappaletta. Joudutte tyytymään itse musiikkiin ja karismaattiseen ääneen. Olkaa hyvä.



Ei kommentteja: