29.1.07

Tieteellisesti onnesta


Miksi kolmas hampurilainen ei tee onnelliseksi? on Tatu Hirvosen ja Esa Mangelojan kirjoittama mainio kirja onnellisuudesta. Kirja avaa tieteellisen näkökulman onnellisuuteen ja kokoaa yhteen tähänastisten tutkimusten tuloksia.

Onnellisuudella on monta taustatekijää ja tiedettä kiinnostaa yhä enemmän selvittää onnen salaisuus: "Onnellisuuden tutkiminen on alkanut kiinnostaa yhä suurempaa joukkoa psykologeja, sosiologeja ja kansantaloustieteilijöitä. He etsivät vastauksia kysymyksiin Mitä onnellisuus on? Ketkä ovat onnellisia? Onko onnellisuus meille hyväksi? Voidaanko siihen vaikuttaa?"

---

Yllätyksellisesti:) onnellisuuteen kannattaa tutkimustulostenkin valossa selvästi pyrkiä: "Onnelliset ihmiset ovat yleensä muita energisempiä, päättäväisempiä, joustavampia, luovempia ja sosiaalisempia, he kestävät paremmin turhautumista ja ovat terveempiä."

---

Hauskaa on se, että kirjasta löytyy yksikäsitteinen kaava onnellisuuden saavuttamiseen:
Onnellisuus = P + (5xE) + (3xH). [Kyllä tiede tietää].
---

Tutkimustulokset kumoavat useita harhaluuloja onnellisuudesta:

- kaiken kaikkiaan raha ei tee onnelliseksi, vaikka käyttäydymme kuin se niin tekisi

- lotossa voittaminen tekee monet vähemmän onnelliseksi

- onnellisuus on osittain synnynnäistä

- ilmastolla ei ole onnellisuuteen vaikutusta
.
---

Kirjan mukaan useat eri tutkimukset ovat jo pitkään osoittaneet, että suurin osa ihmisistä on onnellisia. Lisäksi Suomi maana on yksi maailman onnellisimmista valtioista (7). Kuitenkin "EVA:n onnellisuusraportin "kahdeksan suomalaista kymmenestä on onnellinen" -tulos jättää vielä yli miljoona suomalaista onnettomiksi."

---


Kiinnostavaa on se, että taloudellinen kasvu ei ole tehnyt ihmisistä aiempaa onnellisempia, eikä sillä ole yhteyttä onnellisuuteen. Kirjoittajat kritisoivat hyvinvointivaltiomme myyttiä:
"Puolueet ovat hellyttävän yksimielisesti milloin säilyttämässä, puolustamassa tai kehittämässä pohjoismaista hyvinvointivaltiomalliamme. Jossain vaiheessa keskustelua tulee usein myös ilmi, että vain talouskasvu on tehnyt mahdolliseksi hyvinvointivaltion rakentamisen, ja niin on jatkossakin. Pohjoismainen hyvinvointivaltio on pyhä asia, ja sen olemassaoloa kritisoiva poliitikko ajautuisi välittömästi äänestäjien ja median epäsuosioon."
Hyvinvointivaltio ei myöskään takaa onnellisuuden jakautuvan yhtään tasapuolisemmin: "Kansalaisten hyvinvointi ei jakaudu yhtään tasa-arvoisemmin niissä maissa, joissa hyvinvointivaltio on toteutunut laajimmin."
---
Jonkun onni on saada enemmän ja isompaa kuin naapurilla: "Ihmisten kulutuksesta kokema hyöty ei siis ainoastaan riipu kulutuksen absoluuttisesta määrästä, vaan myös oman kulutuksen suhteesta muihin. Kun kulutamme ja ansaitsemme enemmän kuin naapurimme, koemme tyydytystä."
---
Suomessa on tutkittu myös eri puoluiden kannattajien onnellisuutta. Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien kannattajat ovat muita onnellisempia. [Kumma etteivät käytä tätä VaaliAseena].
---
Ihmiset nostavat tutkimuksissa onnellisuuden peruskiviksi odotetusti terveyden, perheen ja ihmissuhteet. Itse miellyin Freyn ja Stutzerin näkemykseen siitä, että onnellisuutta ei oikeasti voi määritellä kukaan muu kuin yksilö itse.

Mielestäni jokaisella on henkilökohtaiset onnellisuuden lähteensä ja jokainen mittaa onnellisuutensa määrää omalla asteikollaan. Psygologi Jonathan Freedmankin näkee asian hyvin yksinkertaisena: "jos tunnet olevasi onnellinen, olet onnellinen".
---
Kirjassa on osuvat loppusanat: "Siitäkään, että muistaisimme olla välistä kiitollisia kaikesta hyvästä, mitä olemme elämässämme saaneet kokea, tuskin olisi mitään haittaa onnellisuudellemme. Itse asiassa sekin on jo empiirisesti todistettu."
---

Ai miksi kolmas hampurilainen ei tee onnelliseksi? Se kannattaa itse lukea kirjasta.[Päivitys: tuli vasta mieleen, että asiaa voi tutkia empiirisesti myös itse]

Ei kommentteja: