21.1.07

Miehet järkeilevät, naiset havainnoivat (Rousseau)

Photo by Lumo
Anonyymilta kommentoijaltani sain vinkin naisverkostouutiseen. Talouselämän Nainen on naiselle tuki artikkelissa kerrotaan uudesta naisille puuhattavasta verkostosta teknisellä miesvaltaisella alalla. Hankkeen tarkoituksena on parantaa naisten uramahdollisuuksia teknologia-alojen yrityksissä ja tutkimuksen piirissä.
Kaikki kunnia hienolle hankkeelle, mutta silmiin pisti yksi artikkelissa mainittu perustelu naisverkoston tarpeelle. Hankkeen projektipäällikkö Pirjo Putila sanoo seuraavasti "Haluamme lisätä tyttöjen ja naisten kiinnostusta tekniikkaan. Samalla saamme tekniikkaan lisää naisten arvoja".
Naisten arvoja? Ovatko työelämään tai elämään yleensä liittyvät arvot todella sukupuolisidonnaisia?
Aiheesta on tehty satoja tutkimuksia. Kiihkeimmin naisten omiin arvoihin uskovat puhuvat ns. Välittämisen etiikasta, joka heidän mukaansa kuuluu nimenomaan naisten arvomaailmaan useammin kuin miesten.
Naisten arvojen on väitetty perustuvan myös enemmän vastuuntuntoon sekä moraaliseen selkärankaan.
Mene ja tiedä. Allekirjoitan sen, että naiset toimivat usein eri tavalla kuin miehet. Naiset ovat usein hienovaraisempia ja heillä on usein kehittyneempi tunneäly kuin miehillä. [huomaa, käytin kolme kertaa sanaa usein, joka ei ole sama kuin aina].
Mutta ovatko naisten arvot erilaisia kuin miesten ja ovatko ne lisäksi jollakin tavalla parempia?
Palatakseni Talouselämän artikkelin otsikkoon Nainen on naiselle tuki, niin omien satunnaisten, ei tieteellisten havaintojeni perusteella sanoisin, että joskus myös nainen on naiselle susi [tai uhka, kuten anonyymi oli hyvin sanonut kommentissaan]. Verkostossakin.
[Miesvaltaisella teknologia-alalla työskentelevänä verkostoiduin itse jo muinoin. Itse itseni kanssa. Meillä on mennyt ihan hyvin. Tuemme toisimme vastavuoroisesti, itseni ja minä.]

2 kommenttia:

Nice Devil kirjoitti...

voi kunpa nainen olisikin naiselle tuki alasta riippumatta.

nyt on kyllä niin että naisen tekemä aloite ei useinkaan etene, ennenkuin joku mies sen myöhemmin ottaa asiakseen ja esittämällä asian uutena kerää pisteet itselleen.

näin se usein menee

Lumo kirjoitti...

Tulit asian ytimeen.

Miesten ja naisten samanlaisista tai erilaisista arvoista huolimatta, työelämän perinteinen totuus on ollut se, että naisen ääni saa painoarvon vasta miehen lyömän leiman tai hyväksynnän jälkeen.

Mutta sekin asia on muuttumassa. Eikä nykyisten kyseistä leimasinta tarvita enää niin usein.

Tärkeintähän on se, että alkuperäisen äänen kertomassa viestissä on tosiaan jotakin järkeä.